hüsn
MUDUR YARDIMCISI
Yaş :
Kayıt tarihi : 19/11/08
Mesaj Sayısı : 756
Nerden :
İş/Hobiler : Müzik,fotoğraf çekmek,siyaset,uzay...
Lakap :
|
Konu: Cep Telefonlarında Türkçe Karakter En Geç Temmuz’da Perş. Ara. 25, 2008 8:31 pm |
|
|
Cep Telefonlarında Türkçe Karakter En Geç Temmuz’da
Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer‚ bundan sonra üretilecek cep telefonlarında Türkçe karakterlerin uluslararası alfabe içinde değerlendirilerek sıradan karakterler olarak yer alacağını belirterek‚ Temmuz ayından itibaren ithal edilecek cep telefonlarında Türkçe karakterlerin desteklenmesi özelliğinin aranacağını bildirdi.
Acarer‚ birden fazla ücretlendirmeye neden olan Türkçe karakterler kullanılarak mesaj atıldığında‚ operatörlerin bu özel karakterleri düzelteceğini‚ uygulamanın en geç Temmuz ayında fiilen başlayacağını söyledi.
Tayfun Acarer‚ AA muhabirine yaptığı açıklamada‚ cep telefonları alfabesinde yer almayan ç‚ Ğ‚ ğ‚ İ‚ ı‚ Ş ve ş harflerinin kullanıldığı kısa mesajların birden fazla mesaja bölünerek iletilmesi ve ücretlendirilmesi sorununun çözümü için 2-3 yıl önce bir çalışma başlatıldığını ifade etti.
Uluslararası platforma yapılan çalışmalarda GSMA {GSM Association} bünyesinde Türkiye’nin önerisi doğrultusunda Türkçe’nin GSM alfabesi arasına alınmasına karar verildiğini dile getiren Acarer‚ ’’İyi bir sonuç alındı. Karara göre‚ bundan sonra üretilecek cep telefonlarında Türkçe karakterler uluslararası alfabe içinde değerlendirilerek sıradan karakterler olarak yer alacak’’ dedi.
Cep telefonu abonelerinin Türkçe karakter kullanıldığında birden fazla mesaj ücreti ödemesi sorununu ortadan kaldırmak üzere de çalışıldığını vurgulayan Acarer‚ şöyle devam etti:
’’Türkçe karakter konusu tüketicinin lehine‚ operatörlerin aleyhine olacak. Bir mesajdan çift‚ hatta 3 mesaj parası alınıyor. Tüketici bir mesaj parası ödeyecekken çoğu kez 2‚ bazen de 3 mesaj parası ödemek zorunda kalıyor. Aslında konu operatörleri doğrudan ilgilendiren bir konu değil. Operatörler için mühim olan mesajı her zaman iletmesidir. Tüketici açısından bakıldığında‚ özellikle kandil‚ bayram‚ yılbaşı ve özel günlerde bazı kişiler yüzlerce mesaj atıyor. Topladığınızda yılda 10-15 kez böyle yüklü mesaj atıyorsanız bu ciddi bir para tutar.’’
Piyasadaki ya da birkaç ay sonra piyasaya girecek cep telefonlarının daha önceden üretildiğine işaret eden Acarer‚ ’’Temmuz’dan itibaren makinelerin ithalatında bu özellik aranacak’’ dedi.
Acarer‚ GSM alfabesine Türkçe karakterlerin girmesi konusunda çalışırken‚ bu arada buna uygun olmayan cep telefonları nedeniyle operatörlerden yazılımlarında bu sorunu çözmelerini istediklerini bildirdi.
Piyasadaki makinelerin modifiye edilmesinin pek kolay görülmediğini‚ bugün itibariyle sistemde kayıtlı cep telefonu sayısının 90 milyonu aştığını vurgulayan Acarer‚ ’’Mevcut makineler zaman içinde‚ en fazla 2-3 yılda zaten çok hızlı bir değişim yaşandığı için kendiliğinden ortadan kalkacak. Bu makinelerin kullanıldığı süreçte‚ bu makineler üzerinden Türkçe karakterler kullanılarak mesaj atıldığında operatörler bu özel karakterleri düzeltecek. Bu süreç en geç Temmuz’da fiilen başlayacak’’ diye konuştu.
Acarer‚ abonelerin aynı numarayla bir başka operatöre geçişine imkan sağlayacak ’’numara taşınabilirliği’’ konusunda da gerekli yönetmeliğin çıkarıldığını‚ ancak buna karşı yürütmenin durdurulması istemiyle Turkcell tarafından dava açıldığını anımsattı.
Mahkemenin‚ ara karar ile bu talebi reddettiğini anlatan Acarer‚ kararın oy birliği ile çıkmasının büyük önem taşıdığını‚ bu kararın mevcut cep telefonu numaralarının 3. Nesil Haberleşme Sistemi’nde {3G} kullanılması konusunda kilitlenmeyi de önlediğini dile getirdi. Acarer‚ şunları kaydetti:
’’Mahkeme süreci devam ederken‚ bizim işlerimiz de devam ediyor. Nisan sonu buradaki {Telekomünikasyon Kurumu} donanım ve yazılım işleri bitecek. İhale süreci bitti. Sistem Nisan sonunda en geç hazır hale gelecek. Ondan sonra‚ belirlediğimiz takvime göre‚ mobil operatörler için 6 aylık‚ Türk Telekom gibi sabit operatörler için 1 yıllık süreç başlayacak. Mobil operatörler için Ekim sonu‚ sabit operatör için gelecek yıl Nisan ayına kadar numara taşınmasına herkes sistemini hazır hale getirecek.
Mobil operatörler daha önce sistemlerini hazır hale getireceklerdir. Buna Turkcell de dahil diye düşünüyorum. Turkcell ile olan mahkemenin devam etmesi bu işte Turkcell’in olmayacağı anlamına gelmez. Turkcell buna uyacaktır. Turkcell’in mahkemeye gitmesi ve sürecin devam etmesi numara taşınabilirliğini etkilemez.’’
Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Acarer‚ yolcu beraberinde getirilen çift SIM kartlı cep telefonları konusunda da bazı sıkıntılar yaşandığını belirtti.
Sorunun‚ çift SIM kartlı cep telefonlarının pasaportla sadece bir SIM kartının eşleştirilecek olmasından kaynaklandığını vurgulayan Acarer‚ şunları söyledi:
’’Yolcu beraberinde getirilen makine‚ yolcunun pasaportu ile eşleştirilerek kaydı yaptırılıyor. Herkes bir tane getirebiliyordu. Ama şimdi çift SIM kartlı olunca sistem çift makine gibi algılıyor. Biri eşleştiriliyor‚ diğeri açıkta kalıyor. Dolayısıyla bir tane daha pasaport gerekiyor. Böyle çözüm olmaz. Makinenin çift SIM kart özelliğinin olduğunun bilinmesi lazım. O zaman da yazılımda da buna uygun modifikasyon yapılması‚ çift SIM kartlı makine modellerinin bilinmesi gerekiyor. Çift SIM kartlı cep telefonlarıyla ilgili sorunu çözmek için yazılımı buna uygun hale getirmeye çalışıyoruz.’’ |
|