Alperen
MUDUR YARDIMCISI
Yaş :
Kayıt tarihi : 04/12/08
Mesaj Sayısı : 1108
Nerden :
İş/Hobiler :
Lakap :
|
Konu: ERZURUM | ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ - Tanıtım Perş. Ara. 11, 2008 4:37 pm |
|
|
ERZURUM | ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ - Tanıtım
--------------------------------------------------------------------------------
Atatürk Üniversitesi bünyesindeki 15 Fakülte, 17 Yüksekokulu, 6 Enstitü, 10 Araştırma Merkezi ve 2 Araştırma Hastanesi, 250.000 ciltten fazla kitap içeren kütüphanesiyle Türkiye'nin sayılı üniversiteleri arasındadır...
1-Rektörlük 2-Fen Edebiyat Fakültesi 3-Mühendislik Fakültesi 4-Ziraat Fakültesi 5-Tıp Fakültesi 6-Diş Hekimliği Fakültesi 7-İlahiyat Fakültesi 8-İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 9-Güzel Sanatlar Fakültesi 10-Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi 11-Konferans Tesisleri 12-Ortak Dersler Anfisi 13-Merkez Kütüphane 14-Yakutiye Araştırma Hastanesi 15-Meslek Yüksek Okulu 16-Misafirhaneler 17-Lojmanlar 18-Dinlenme Alanları 19-Alışveriş Alanları 20-Spor Tesisleri 21-Kapalı Spor Salonu 22-Yurtlar 23-Isı Merkezi 24-Su Dağıtım Merkezi 25-Akvaryumhane 26-Postane 27-Spor Yüksekokulu 28-Bilgi İşlem Merkezi 29-Üniversite Camisi 30-Konukevi 31-Temel Bilimler
TARİHÇE
Atatürk Üniversitesi'nin tarihçesi Türkiye Cumhuriyeti'nin önemli rüyalarından birinin gerçekleşme hikayesidir. Cumhuriyet'in kurucusu Atatürk 1 Kasım 1937 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yasama yılını açış konuşmasında Doğu Anadolu'da büyük bir üniversite kurmanın gereğini ifade ederek, bu husustaki çalışmaları başlatma talimatı vermiştir.
Atatürk'ün ölümünün ardından bu çalışmalara 12 yıl ara verildikten sonra konu, 1950 yılında tekrar gündeme getirildi. 1951 yılında oluşturulan bir komisyon Doğu Üniversitesi'nin Erzurum'da kurulmasını önerdi. 1954 yılında çıkarılan 6373 Sayılı Kanunla bu üniversitenin adının Atatürk Üniversitesi olması kararlaştırıldı. Aynı yıl Amerika Birleşik Devletleri A.I.D. teşkilatı aracılığı sonucu Nebraska Üniversitesi ile işbirliği anlaşması imzalanarak hazırlık çalışmaları hızlandırıldı ve 6990 Sayılı Atatürk Üniversitesi Kanunu'nun 07.06.1957 tarihinde yürürlüğe girmesi ile kuruluş çalışmaları tamamlanmış oldu. Üniversite 17 Kasım 1958 tarihinde bir ortaokul binasında Ziraat ve Fen - Edebiyat Fakülteleri ile öğretime başladı.İki fakültede 135 öğrenci ile öğretime başlayan Atatürk Üniversitesi bugün 38 bin 477 öğrencisi, 2439 Öğretim Elemanı, 16 Fakülte, 20 Yüksekokul, 6 Enstitü, 15 Araştırma Merkezi, 100 binin üzerinde mezunu ve "Üniversite kuran Üniversite" unvanına sahiptir.
KÜTÜPHANE
Atatürk Üniversitesi Kütüphanesi'nin amacı; öğretim elemanları, öğrenciler ve çalışanlarının eğitim, öğretim ve araştırmalarını desteklemek amacıyla her ortamda bilgi ve belge seçmek, sağlamak, düzenleyerek hizmete sunmak ve bu bilgi kaynaklarını korumaktır. 1958 yılında üniversitenin kuruluşu ile birlikte bugünkü Şair Nefi Ortaokulu Binasında faaliyete geçen kütüphane, daha sonra Fen Fakültesi Binası'nda faaliyetini sürdürmüş ve 1970 yılında kendi binasına geçmiştir. Üniversiteyi bilgi yönünden destekleyen kütüphane çağdaş teknolojilerle donatılmıştır. Kütüphane Otomasyon Programı YORDAM aracılığıyla otomasyon programına aktarılan bibliyografik künyeler internet aracılığıyla okuyucuların hizmetine sunulmuştur. (Kayıtların girilmesi halen devam etmektedir) Kütüphane binası 3 katlı ve 7000 m2 kullanma alanına sahiptir. Aynı anda 600 okuyucu kapasitesi olan binada her biri 440 m2 büyüklüğünde 7 Okuma Salonu, 120 kişi kapasiteli Mütalaa Salonu, 2000 m2 Depo, 10 adet Özel Çalışma Odası, 12 okuyucu kapasiteli Internet Salonu, Toplantı Salonu, Gazete Salonu, Kafeterya ve yeter sayıda büro bulunmaktadır.
KAMPÜS YAŞAMI
Atatürk Üniversitesi Kampusü, ülkenin büyük kampüslerinden biridir. Gerek mimari yapısı, gerekse çevre düzenlemesiyle onbinlerce öğrenciye kucak açar. Kampüs, öğrencilerin sosyal ve kültürel gereksinimlerini karşılamanın yanında, doğal güzellikleriyle de onları kucaklayan modern bir yapıya sahiptir.
SOSYAL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER
Atatürk Üniversitesinde Sosyal ve Kültürel Etkinlikler gerek üniversite genelinde, gerekse fakülteler ve yüksekokullar düzeyinde sürdürülmektedir. Öğrencilerin ders dışındaki zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmeleri amacıyla sanat etkinlikleri sergilenmekte, amatör düzeydeki çalışmalar denetlenmektedir. Öğrencilerin çalışmaları yıl içerisinde halka açık olarak sergilenmektedir. 2000 yılından itibaren Bahar Şenlikleri ve Nevruz Şenliği üniversitede düzenli olarak yapılmaktadır. Bu organizasyonda, satış ve tanıtım yerleri, spor karşılaşmaları, film ve tiyatro gösterileri, çeşitli yarışmalar, panel, konferans, sempozyum, defile ve konserleriyle büyük ilgi görmektedir.
Öğrencilere yönelik olarak Kültür Müdürlüğü bünyesinde her yıl halk oyunları (Erzurum, Artvin, Kafkas, Elazığ, Trabzon, Gaziantep, Diyarbakır, Muğla, Adıyaman), Türk halk müziği, hafif batı müziği, alanlarında çalışmalar yapılmakta; bağlama kursları düzenlenmektedir. Deneyimli eğitmenler tarafından yürütülen bu kurslar için öğrencilerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Ayrıca yıl boyunca konser, kültür şenlikleri, müzik ve halk oyunları gösterileri, anma ve kutlama törenleri, sergi, kongre, panel, konferans, sempozyum gibi kültürel, sanatsal ve bilimsel etkinlikler gerçekleştirilmekte, bu etkinlikler öğrenciler tarafından ücret ödenmeksizin izlenebilmektedir. Bu etkinliklere katılan öğrenciler, öğretim yılı sonunda düzenlenen törenlerde ödüllendirilmektedir. Diğer taraftan halk oyunları dalında çeşitli yörelerimize ait çalışmalar da devam etmektedir. Bu çalışmalar kampüs içinde yer alan oditoryumda, Kültür Merkezinde ve, 4000 kişilik Atatürk Tören Alanı'nda, fakültelere bağlı konferans salonlarında düzenlemekte ve sergilenmektedir.
Spor Tesisleri ve Etkinlikler
Üniversitede öğrencilerin her türlü sportif çalışmalarına olanak sağlamak amacıyla sportif tesislerin yapımına ayrı bir önem verilmiştir. Yörenin ülkemizin önde gelen kış sporları merkezlerinden biri olması nedeniyle diğer spor dalları arasında kış sporlarına ayrıca önem verilmektedir.
Türkiye Üniversiteleri arasında yapılan yarışmalarda bir çok başarılara imza atan takımlardan bazılarını Futbol, Kayak, Atletizm olarak sıralayabiliriz. Sportif etkiliklere her yıl 5 bin dolayında genç katılmaktadır. Üniversite Merkez Kampüsü'nde 10 adet spor salonu bulunmaktadır ve bir adet stadyum bulunmaktadır. Çok amaçlı yeni kapalı spor salonu 1997 yılında faaliyete geçmiştir. Ayrıca Merkez kampüste yeni olarak, bir mini futbol sahası, 1 adet basketbol ve 3 adet tenis kortu Nisan 2002 de hizmete girmiştir.
Atatürk Üniversitesi'nde her yıl geleneksel spor şöleni düzenlenmekte, fakülte ve yüksek okullar arası sportif yarışmalar tertip edilmektedir. Ayrıca, çeşitli dallarda sporcular hem ulusal, hem de uluslararası organizasyonlara katılmakta ve başarılı dereceler elde etmektedirler. Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü de bu tür yarışmalarda başarılı olan öğrencileri ödüllendirerek, onların sportif etkinliklere katılmalarını teşvik etmektedir. Spor Müdürlüğü bünyesinde başta kayak, dağcılık, futbol ve atletizm olmak üzere çok sayıda branşta yoğun sportif faaliyetler yapılmaktadır.
SAĞLIK
Öğrencilere ücretsiz sağlık hizmeti sunan Mediko-Sosyal kampüs içerisinde yer almaktadır. İleri tedavi gerektiren durumlarda Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi ve Diş Hekimliği Fakültesi'nden destek alınmaktadır.
BARINMA
Ağrı Fakültesi için Fakülte kampüsü içerisinde bulunan Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından işletilen iki kız iki erkek öğrenci yurdu bulunmaktadır. Bu yurtlarda 694 kız, 650 erkek olmak üzere toplam 1344 öğrenci barınmaktadır. Öğrencilerimizden bin kısmı çeşitli kurumlara ait vakıf, misafirhane ve yurtlarda bir kısmı da evlerde barınmaktadır.
YEMEK VE BESLENME
Ağrı Fakültesi için Fakültemiz öğrencilerine öğlen ve akşam yemekleri Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığına bağlı 200 kişilik yemekhanede müstecir Tarafından yaklaşık 800-1000 öğrenciye yemek verilmektedir. Kız ve Erkek öğrenci yurdu binaları ile kafeteryada bulunan kantinler Yanında hizmet binasındaki kantin öğrencilerin kahvaltı ve diğer ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
KULÜPLER
Genç Sanatçılar Kulübü Bilge İlahiyatçılar Topluluğu Kültür-Sanat Topluluğu
FAKÜLTELER VE BÖLÜMLER
Ziraat Fakültesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Biyoloji Fizik Kimya Matematik Edebiyat Bilimleri Alman Dili ve Edebiyatı Arkeoloji Coğrafya Çağdaş Türk Lehçeleri Doğu Dil ve Edebiyatı Felsefe Fransız Dil ve Edebiyatı İngiliz Dili ve Edebiyatı Kütüphanecilik Rus Dili ve Edebiyatı Sosyoloji Sanat Tarihi Tarih Türk Dili ve Edebiyatı İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Tıp Fakültesi Diş Hekimliği Fakültesi
Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi
Mühendislik Fakültesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Felsefe ve Din Bilimleri İslam Tarihi ve Sanatları İlköğretim Öğretmenliği Erzincan Hukuk Fakültesi
Güzel Sanatlar Fakültesi
Resim Bölümü Heykel Bölümü Grafik Bölümü Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Temel Eğitim Bölümü Müzik Bilimleri Bölümü Sahne Sanatları Bölümü Fotoğraf Bölümü Sinema Televizyon Bölümü Seramik Bölümü
Ağrı Eğitim Fakültesi
İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Fen Bilgisi Öğretmenliği Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Türkçe Eğitimi Bölümü Türkçe Öğretmenliği Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Öğretmenliği Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Eğitim Bilimleri Bölümü Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü
Erzincan Eğitim Fakültesi
İletişim Fakültesi Eczacılık Fakültesi Veteriner Fakültesi Temel Bilimler Anatomi Biyokimya Fizyoloji Histoloji-Embriyoloji Hastalıklar ve Klinik Bilimler Besin Hijyeni ve Teknolojisi Cerrahi Doğum ve Jinekoloji Dölerme ve Sun'i Tohumlama Farmakoloji ve Toksikoloji İç Hastalıklar Mikrobiyoloji Parazitoloji Pataloji Viroloji Zootekni ve Hayvan Besleme Biyometri Hayvan Besleme ve Beslenma Hastalıkları Hayvancılık İşletme Ekonomisi Genetik Zootekni
Bayburt Eğitim Fakültesi
Sınıf Öğretmenliği Fen Bilgisi Öğretmenliği |
|